Zaznacz stronę

Anemia

Anemia, nazywana także niedokrwistością, jest to stan patologiczny, w którym liczba czerwonych krwinek (erytrocytów) lub ilość zawartej w nich hemoglobiny  jest niewystarczająca do poprawnego utlenowania tkanek. Osobami najbardziej narażonymi na występowanie niedokrwistości są kobiety w wieku rozrodczym, w tym w ciąży a także osoby starsze i przewlekle chore. Niektóre typy anemii są dziedziczne. Naukowcy wyodrębnili wiele typów niedokrwistości, które znacząco różnią się przyczynami oraz metodami prowadzonych terapii. Najczęściej występującą anemią jest anemia spowodowana niedoborem żelaza i anemia megaloblastyczna spowodowana niedoborem witaminy B12 i kwasu foliowego.

W przypadku zbyt mało zbilansowanej diety gdy podaż żelaza jest za mała i sama dieta nie daje odpowiednich efektów, należy wprowadzić do diety odpowiednie suplementy zawierające ten cenny pierwiastek, za najlepszą formę uważa się fumaran żelaza. Żelazo należy suplementować razem z witaminą C gdyż znacząco wspomaga jego przyswajanie. Należy natomiast unikać jednoczesnego zażywania żelaza z preparatami zawierającymi wapń i cynk.  Żelazo najlepiej zażywać pomiędzy posiłkami.

W przypadku  anemii spowodowanej niedoborem witamin z grupy B należy zażywać witaminę B12, w formie metylokobalaminy lub hydroksykobalaminy a także witaminy B9 czyli Foliany najlepiej w formie L-5-MTHF (L-methylfolate).

Produktami wspomagającymi leczenie anemii są także chlorella i pokrzywa.