Zaznacz stronę

Cukrzyca

Cukrzyca jest grupą zaburzeń metabolicznych powodujących ograniczenia we właściwej produkcji insuliny czyli hormonu bezpośrednio odpowiedzialnego za metabolizowanie glukozy w organizmie, co również negatywnie wpływając na cały układ immunologiczny. Z czasem choroba ta może doprowadzić do uszkodzenia a następnie niewydolności wielu organów (nerek, serca, naczyń krwionośnych, nerwów a także narządów wzroku). 

Cukrzycy można skutecznie zapobiegać poprzez stosowanie właściwej diety oraz zażywając odpowiednie witaminy i minerały. Istnieje możliwość stopniowego zmniejszenia przyjmowanej insuliny poprzez stosowanie odpowiednich suplementów

witaminy B complex, która w swoim składzie zawiera również Niacynę, zwiększając tolerancję cukrzyków na spożywane węglowodany. Obok witamin z grupy B, bardzo ważna jest witamina C, przyczyniająca się do obniżenia wymaganej ilości insuliny niezbędnej do ustabilizowania poprawnego poziomu glukozy we krwi oraz zapewniająca właściwą kondycję naczyń krwionośnych. Bardzo ważną rolę w produkcji oraz właściwym wykorzystaniu insuliny odgrywa również Magnez, który niestety jest łatwo usuwana z organizmu razem z moczem podczas wysokiego poziomu cukru w krwiobiegu. Za zwiększenie skuteczności insuliny odpowiada także Chrom. Ponadto dla zmniejszenia negatywnych skutków powodowanych przez cukrzycę wskazane jest przyjmowanie naturalnej witaminy E.