Zaznacz stronę

Wzrok

Dla zachowania zdrowia układu widzenia nieodzownym jest dostarczanie organizmowi wystarczających ilości substancji odżywczych. podstawowym źródłem wskazanych składników odżywczych powinna być zdrowa dieta oparta na surowych produktach roślinnych, a w szczególności surowych kiełkach oraz świeżo wyciśniętych sokach warzywnych, które dostarczają odpowiednich ilości witamin i minerałów.

Odpowiednią ilość niezbędnych składników dostarczamy również poprzez właściwą witaminowo-minerałową suplementację. 

Do niezbędnych substancji należą Karoteny, witamina C, witamina E, Cynk oraz Selen, które biorą udział w cyklu antyoksydacyjnym, zapewniając zdrowie układu wzroku oraz wspomagają leczenie takich chorób jak: zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej oraz retinopatia cukrzycowa. Ponadto dla zapewnienie zdrowia układu wzroku nieodzowne są witaminy z grupy B w postaci preparatów B complex. W przypadku braku możliwości spożywania świeżo wyciskanych soków, suplementację należy uzupełnić o witaminę A przyjmowaną w postaci BetaKarotenu (Prowitaminy A).